
Ételeknek sáfrány színt és enyhén csípős ízt ad.
Egyéb megnevezései
gyűrűvirág, kenyérbélvirág, orvosi körömvirág
Felhasználása
Gyógyhatása
A magas triénsav-tartalmú zsíros, körömvirágmag-olaj gyorsan száradó festékek előállítására is alkalmas.
A legértékesebb részei a fészekből kiszedett nyelves karima- vagy sugárvirágok. Gyűjtése június-július történik.
Virágszirmait rizs, hal, húsleves, krémsajt, joghurt, vaj, omlettek, tejes ételek, édes sütemények fűszerezésére, színezésére használhatjuk.
Gyógyhatása
A körömvirág különféle illóolajakat (mentont, izomentont, karvont, terpinént), karotinoidokat,flavonoidokat, szaponinokat, szabad triterpéneket (faradiolt, taraxaszterolt),poliszacharidokat tartalmaz.
Virágának forrázata megkönnyíti az emésztést, fogíny ápolására szájvízként is használják. A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben Calendulae flos néven hivatalos drog. Kivonatait gyomor- és nyombélfekély kezelésére, külsőleg visszérgyulladásra , rosszul gyógyuló sebek, bőrelváltozások gyógyítására, fehérfolyás elleni öblítők alkotórészeként alkalmazzák. A körömvirág enyhítő és viszketéscsillapító hatásának köszönhetően külsőleg kiegészítő kezeléseknél használatos. Fertőtlenítő és gyulladásgátló, valamint sebgyógyulást elősegítő tulajdonságai miatt bőr-és szájüregi betegségek kezelésére ajánlott. Használják bőrrepedések, kisebb sebek, rovarcsípések és napsugárzás okozta bőrgyulladás esetén is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése